1928: Vrouwen voor het eerst bij de Olympische Spelen bij het onderdeel atletiek

Vrouwen Olympische Spelen 1018
De Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam waren bijzonder om een reden die de wereld van de sport voorgoed zou veranderen: vrouwen werden voor het eerst toegelaten tot de atletiekwedstrijden. Dit historische moment markeerde een mijlpaal in de gendergelijkheid op de Spelen en in de sportwereld als geheel. Tot die tijd waren vrouwen op de Olympische Spelen beperkt tot deelname aan sporten zoals tennis, golf en zwemmen. Atletiek, een van de kernsporten, was helaas alleen nog voor mannen. Tot de Olympische Spelen in 1928.

 

Lina Radke

De meest in het oog springende race voor vrouwen was de 800 meter. Negen atleten stonden aan de startlijn. Zo ook Lina Radke, een Duitse atlete die uiteindelijk de race won. Na de race gebeurde iets wat je je nu bijna niet meer kunt voorstellen. Sportbestuurders en journalisten beschouwden de 800 meter als ’te zwaar’ voor vrouwen. Ze beweerden dat de atletes na de race duizelig, buiten bewustzijn en volledig uitgeput over de finishlijn strompelden. Het leidde tot bezorgdheid over de impact van deze afstand op de gezondheid en prestaties van vrouwelijke atleten. Kort na de finale werd de 800 meter voor vrouwen van het programma gehaald, en het duurde tientallen jaren voordat het weer terugkwam. Deze beslissing benadrukte de vooroordelen over de fysieke mogelijkheden van vrouwen in deze sport.

Ondanks deze ophef was de toelating van vrouwen tot de atletiekwedstrijden in 1928 een keerpunt. Het opende de deur naar een bredere deelname van vrouwen aan Olympische sporten en zette de weg naar gendergelijkheid in de sportwereld voort. De vrouwen die deelnamen aan de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, waren pioniers die de weg vrij hebben gemaakt voor toekomstige generaties vrouwelijke atleten.

De Spelen van 1928 dienden als een herinnering aan de vastberadenheid van vrouwen om obstakels te overwinnen en gelijke kansen te eisen in de sport. De deelname van vrouwen aan atletiek werd niet alleen een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de Olympische Spelen, maar ook een mijlpaal in de voortdurende strijd voor gendergelijkheid in de sport en daarbuiten.

2024 Parijs

De Spelen van 1928 waren bijzonder als het gaat om gelijke kansen voor vrouwen, maar dat geldt ook voor De Spelen van 2024. Volgend jaar zijn er namelijk exact evenveel vrouwelijke- als mannelijke deelnemers. Ook is er een toename in het aantal mixed events. Mooie ontwikkelingen vinden wij!

World Athletics Heritage Plaque

Het Olympisch Stadion Amsterdam staat elk jaar op 8 maart (internationale vrouwendag) stil bij vrouwen in de sportwereld. In 2022 hebben wij de World Athletics Heritage Plaque ter ere van Lina Radke onthuld. Deze hangt sinds 8 maart 2022 naast de Marathonpoort bij de ingang waar de atleten van Atletiekvereniging Phanos dagelijks in en uit lopen. 

*Bron Historiek.nl; Vrouwen op de Olympische Spelen, Runnersworld; Waarom vrouwen vroeger niet mochten hardlopen

Boven