Duurzaamheid in het Olympisch Stadion

Goede dingen doen, daar staan we voor. We staan in verbinding met onze omgeving en vinden evenementen pas echt bijzonder als ze iets positiefs bijdragen aan de wereld. Wij gaan voor duurzame resultaten!

Olympisch Stadion duurzaamheid

Duurzame energie

1392 zonnepanelen

Op de daken van het stadion liggen bijna 1400 zonnepanelen. Zo laten we de zon het werk voor ons doen. Het Olympisch Stadion is koploper in de Amsterdamse energietransitie. Wij hopen onze stadgenoten te inspireren om voorop te lopen in de verduurzaming van de wereld.

Geen energieverspilling

Het stadion doet het licht uit

Lichten laten branden terwijl het merendeel van de mensen ligt te slapen, zonde! Het kennisinstituut TNO toont aan dat als het licht in kantoren en andere grote panden ’s nachts wordt gedoofd er 1 miljard kilowattuur aan elektriciteit in Nederland kan worden bespaard. Dat is veel! 

Daarom doven wij de lichten in de Marathontoren om 23:00 uur. Alleen de ringen bovenop de toren blijven branden. Daarnaast is alle TL-verlichting vervangen door LED. Zo verbruiken we per jaar 5500 kWh minder energie.

Marathontoren donker Olympisch Stadion
Kantoren in het Olympisch Stadon

Watervrije urinoirs en slootwater op het veld

Drinkwater spoelen we niet weg

Wij vinden het zonde om drinkwater door het toilet te spoelen. Daarom zijn onze urinoirs waterloos. Het proces van waterzuivering en transport kost veel energie. Hoe minder water we gebruiken, hoe minder energie we verbruiken. 

Het heilige gras houden we groen door te sproeien met water uit de Schinkel, de sloot achter het stadion. Op deze manier verminderen we niet alleen de druk op de watervoorraden, maar gebruiken we ook nog eens minder energie.

Oscar Circulair

Zero Waste Expeditie

In het stadion proberen we zo min mogelijk afval te produceren. Maar er blijft altijd wat over. Dit afval wordt gescheiden en dagelijks opgehaald door Oscar Circulair. De grondstoffen worden efficiënt opgeslagen op de grondstoffenhub naast het stadion en vanaf daar met een vrachtwagen naar een verwerker vervoerd. 

Door gebruik te maken van kleine inzamelmiddelen zoals bakken en zakken kunnen veel grondstoffen gescheiden worden en zo gered worden van de verbrandingsoven. Op deze manier werken wij, samen met onze buren, aan een zero waste buurt. Het aantal afvalvrachtwagens is minder en het aantal afvalbakken op straat neemt af.

Oscar Circulair

Petflag

Vlaggen van petflessen

Onze vlaggen en banieren worden gemaakt van gerecyclede petflessen. Op deze manier dragen wij bij aan het verminderen van de afvalberg. Dit plasticafval komt niet terecht op de stortplaatsen en in de verbrandingsovens. 

Leuk feitje: om 1m2 vlaggenstof te produceren zijn 4 tot 5 PET-flessen nodig.

Benieren Olympisch Stadion

Wil je iets bespreken?

Mocht je vragen hebben over duurzaamheid in het stadion?
Vul onderstaande formulier in en Rifka neemt even contact met je op!

B2C Nieuwsbrief
Boven