Sprinter Keenan Blake

Keenan
Vanuit ons kantoor in het Olympisch Stadion kijken wij altijd met veel bewondering naar de sporters van Phanos. Soms zijn we jaloers en hebben we zelf ook zin om te sporten, maar andere dagen zijn we blij dat we warm binnen zitten. Keenan neemt je in dit interview mee in zijn reis naar de top!

Wie is Keenan?

Hi mijn naam is Keenan Blake, ik ben 20 jaar oud en nu ongeveer 3 jaar sprinter bij Phanos.

Hoe voelt het voor jou om dit stadion als jouw thuisbasis te hebben en hier te trainen?

Als een groot privilege. Ik race niet vaak tegen mijn teamgenoten omdat we verschillende onderdelen doen en verschillende niveaus hebben. Maar in het stadion lopen we welk vaak tegen elkaar en dat is lachen.

Wat is jouw favoriete onderdeel?

De 400 meter, dat is mijn eigen onderdeel. Echt het uiterste uit mijn lichaam halen, dat geeft mij veel voldoening. Mijn andere hoofdonderdeel de 200 meter. Dit is ook heel leuk, maar dat is toch weer een totaal andere uitdaging.

Hoe ziet jouw typische trainingsroutine eruit hier in het stadion?

Nou ik ben 5 dagen in de week op de atletiekbaan bij Phanos te vinden. Alle trainingen beginnen met een goede warming-up. Daarna gaan we over naar de training van de dag. Dat kan techniek zijn, tempo’s (uithoudingsvermogen), sprongkracht, starten uit blok etc. Elke training wordt afgesloten met een krachtsessie dus dan gaan we de krachtruimte in en ijzer pompen. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik specifieke fysio oefening voor mezelf doe. Dat zijn altijd dezelfde basisoefeningen en dat is nu toch een soort ritueel geworden. Want als ik ze niet doe voel ik me toch niet helemaal lekker bij de start van de training.

Beïnvloedt het trainen in dit stadion jouw prestaties en motivatie?

Het stadion is een prachtige locatie om te trainen, er hangt een sfeer van winnen of grootheid. Dat motiveert zeker tijden de training. En er zijn meer dan genoeg trappen om oefeningen op te doen. Dat is ook erg handig.

Waar ben je voor aan het trainen, heb een doel dat je wilt bereiken?

Ik hoop in het aankomend seizoen 2024 sowieso hard te lopen, maar een toernooi mee kunnen pakken in de 4×400 meter estafette is ook een groot doel. Er zijn 4 toernooien dus de hoop is groot. Afgelopen jaar stond ik met de 4×400 meter estafette op het EK in Finland en dat zie ik wel als mijn meest gedenkwaardige prestatie.

Hoe bereid je je voor op zo’n racedag?

Heel veel trainen en vanaf het moment dat ik opsta ben ik eigenlijk muziek aan het luisteren bij alles wat ik doe tot aan de wedstrijd. Ik heb een race plan gemaakt, veel overleg gehad met mijn coach en ik moet natuurlijk vertrouwen hebben in hoe hard ik heb getraind!

Ooit een gouden medaille op de Spelen?

Het is een droom om tot de wereldtop te behoren in de atletiek met de 400 meter of 200 meter. Maar op het moment kijk ik het meeste uit naar het EK 2025. Daar wil ik individueel op de 400 meter staan.

Boven