Het onverslaanbare wereldrecord van Fanny Blankers-Koen

Internationale atletiek-wedstrijd in het Olympisch Stadion te Amsterdam Beschrijving Internationale atletiek-wedstrijd in het Olympisch Stadion te Amsterdam. 80 meter hordenloop. Fanny Blankers-Koen gevolgd door Maureen Dyson-Gardner
In de geschiedenis van de atletiek zijn er momenten die eeuwige roem verdienen, en het wereldrecord van Fanny Blankers-Koen is ongetwijfeld een van die gedenkwaardige prestaties! Deze Nederlandse atlete is dankzij haar uitzonderlijke vaardigheden en vastberadenheid niet meer weg te denken uit de Nederlandse sportgeschiedenis.

De opkomst van Fanny Blankers-Koen

Francina Elsje Blankers, beter bekend als Fanny Blankers-Koen, werd geboren in 1918. Haar atletische carrière begon op jonge leeftijd, en al snel viel ze op door haar veelzijdigheid en doorzettingsvermogen. Tijdens haar hoogtijdagen domineerde ze de atletiekwereld, en haar grootste triomf kwam in 1948 op de Olympische Spelen in Londen.

Het historische jaar 1948

De Olympische Spelen van 1948 waren bijzonder. Het was namelijk de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de Spelen werden gehouden. Fanny Blankers-Koen stond voor een grote uitdaging: ze was inmiddels 30 jaar oud, had twee kinderen en was herstellende van de oorlogsjaren. Toch trotseerde ze alle obstakels en leverde een ongekende reeks prestaties.

Het ongeëvenaarde wereldrecord

Fanny Blankers-Koen verbaasde de wereld met haar uitzonderlijke prestaties op de Olympische Spelen van 1948. Ze nam deel aan vier atletiekdisciplines: de 100 meter, 200 meter, 80 meter horden en de 4×100 meter estafette. En wat er toen gebeurde was fenomenaal!

Ze won vier gouden medailles in al deze disciplines, en haar overwinning op de 80 meter horden was opmerkelijk. Ze vestigde niet alleen een Olympisch record, maar verbrak ook het wereldrecord met een tijd van 11,2 seconden. Dit wereldrecord stond maar liefst 5 jaar op haar naam en dit bevestigde haar status als een van de grootste atleten aller tijden.

Een icoon van vrouwen in de sport

Het wereldrecord van Fanny Blankers-Koen was niet alleen een persoonlijke triomf, maar symboliseert ook de doorbraak van vrouwen in de sport. Haar prestaties inspireerden generaties van vrouwelijke atleten om in zichzelf te geloven en te strijden voor gelijke kansen.

Na haar indrukwekkende optreden op de Olympische Spelen van 1948 werd Fanny Blankers-Koen een nationale held in Nederland en een internationaal icoon. Ze wordt nog steeds herinnerd als de “Vliegende Huisvrouw” vanwege haar uitzonderlijke prestaties als moeder en atlete. Fanny Blankers- Koen heeft ook in het hart van het Olympisch Stadion een speciale plek gekregen. De Fanny Blankers-Koen zaal is een eerbetoon aan deze bijzondere vrouw. De Fanny Blankers-Koen Zaal is niet alleen een plek van eerbetoon, maar ook een veelzijdige ruimte die beschikbaar is voor vergaderingen en evenementen. Het is een locatie die de inspiratie en vastberadenheid belichaamt die Fanny Blankers-Koen als atlete heeft getoond.

*Bron: historiek; Fanny Blankers-Koen De snelste huisvrouw ter wereld

Boven