Iconische Architectuur van het Olympisch Stadion Amsterdam

Olympisch Stadion Amsterdam Architectuur
Het Olympisch Stadion Amsterdam heeft een boeiende architecturale geschiedenis die teruggaat tot haar oorsprong in 1928. Architect Jan Wils (1891 – 1972), die zijn carrière begon bij de befaamde architect Berlage en later medeoprichter werd van 'De Stijl', speelde een cruciale rol bij het ontwerp van dit historische bouwwerk. De architectuur van het Olympisch Stadion is een interessante samensmelting van verschillende stijlen, waarbij Wils de principes van de Amsterdamse School combineerde met invloeden van de Nieuwe Haagse School en zelfs het horizontalisme van Frank Lloyd Wright.

De Invloed van de Amsterdamse School

De Amsterdamse School is een inheemse Nederlandse bouwstijl die gekenmerkt wordt door decoratieve baksteenmotieven en expressieve vormen. Op de gevel van het stadion zijn prachtige bakstenen patronen en sculpturen te zien die sport en de Olympische geest symboliseren. Hoewel Wils elementen van de Amsterdamse School in het ontwerp heeft verwerkt, is zijn benadering duidelijk meer gestroomlijnd en moderner.

De Nieuwe Haagse School en Frank Lloyd Wright

Jan Wils, was oprichter van ‘De Stijl’, maar vond deze stroming eigenlijk te radicaal en neigde daarom meer naar de architectuur van Frank Lloyd Wright. Hierdoor ontstond de Nieuwe Haagse School, die zich onderscheidde door rechthoekige blokken en strakkere lijnen dan de Amsterdamse School.

De horizontale architectuur van Frank Lloyd Wright is duidelijk te herkennen in het Olympisch Stadion. Horizontale elementen bij de ingang van de hoofdtribune en zwevende, vierkante plantenbakken benadrukken dit. Deze kenmerken voegen een modernistische flair toe aan het stadion.

Verhouding tot de buurt

Het Olympisch Stadion is gelegen in de Stadionbuurt, die de architectonische kenmerken van het Plan Zuid van Berlage weerspiegelt, waarin de Amsterdamse School sterk vertegenwoordigd is. Het stadion is ontworpen om in harmonie te zijn met deze omgeving en combineert elementen van verschillende stijlen om een unieke uitstraling te creëren.

Het is een monument waar je naar kan blijven kijken, zowel voor liefhebbers van architectuur als voor sportievelingen en historici.

*Bron: items.amsterdamse-school.nl, Olympisch Stadion-complex Amsterdam; Nieuwe instituut, Het Olympisch Stadion van Jan Wils

Boven