Nationale Sportherdenking in het Olympisch Stadion

Op 4 mei vindt sinds 2005 de Nationale Sportherdenking plaats bij het Olympisch Stadion. Elk jaar met een ander thema. We staan stil bij de duizenden sportslachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen.

Sport tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bloeide het sportleven als nooit tevoren. Voor veel mensen was dit een afleiding van de dagelijkse ellende, die in de loop van de oorlog steeds verder toenam. Mensen gingen zelf aan sport doen of kwamen kijken in een stadion. In het Olympisch Stadion bijvoorbeeld waren er in de eerste negen maanden van 1944 bijna 250.000 bezoekers bij voetbalwedstrijden. In 1940 waren dat er nog niet eens 100.000.

Aan de andere kant bleek na de oorlog dat verenigingen soms al hun leden waren verloren.

Traditie

Over die rol van sport tijdens de oorlog is weinig bekend bij het grote publiek en daarom is er elk jaar bij het Olympisch Stadion de Nationale Sportherdenking. Elk jaar over een sport gerelateerd onderwerp. Voorafgaand aan de ceremoniële herdenking is er een inhoudelijk programma rondom het gekozen thema. Om 12.30 uur worden er vijf gekleurde kransen gelegd bij het beeld van Prometheus, het herdenkingsmonument op het plein voor het Olympisch Stadion. Gezamenlijk vormen die de olympische ringen.

De Nationale Sportherdenking wordt georganiseerd sinds 2005 door het comité Nationale sportherdenking. De Nationale Sportherdenking is uitgegroeid tot een traditie voor zowel de sport- als de herdenkingswereld.

Programma 2023

De Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion had dit jaar de schaaksport als thema. De Koninklijke Nederlandse Schaakbond viert dit jaar haar 150-jarig jubileum. Het inhoudelijke programma  is in samenwerking met de KNSB en het Max Euwe Centrum samengesteld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ook de schaaksport zwaar getroffen. Voor zover bekend zijn er minstens 250 leden van schaakverengingen omgekomen, onder wie veel Joodse schakers. Bijna de helft van hen werd vermoord in de concentratiekampen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat minstens 91 leden van schaakclubs in Kamp Westerbork verbleven voordat zij werden vermoord. In Kamp Amersfoort waren dat er 23, waaronder 8 leden van de Puttensche Schaakclub, allemaal slachtoffers van de razzia in hun dorp.

Het is dan ook logisch dat schaken onderdeel uitmaakte van het dagelijks leven in deze concentratiekampen, als één van de laatste mogelijkheden voor wat afleiding van de dagelijkse ellende. Maar ook zijn er tekeningen bekend van schakers in de Japanse gevangenenkampen in Nederlands-Indië. In 2011 startte Kamp Amersfoort een onderzoek met de vraag welke rol schaken heeft gespeeld als overlevingsmethode.

Tijdens de inhoudelijke bijeenkomst spraken we o.a. over dit onderzoek maar ook met Frans Muijsson, de zoon van Sophia Muijsson-Gazan die werd vermoord in Auschwitz na onder meer een verblijf in het Oranjehotel.


Sport verbindt, inspireert en motiveert. En dat is precies het gevoel als je het Olympisch Stadion binnen komt lopen.

Het Comité

Het Comité Nationale Sportherdenking bestaat uit Lodewijk Asscher (voorzitter), Heleen van Ketwich, Carla de Groot, Ugur Pekdemir en Jurryt van Vooren.

 

Door de jaren heen

De geschiedenis van het Olympisch Stadion

Sinds 1928 is het Olympisch Stadion het icoon van de Nederlandse sport. Ruim 90 jaar aan sporthistorie, onvergetelijke hoogtepunten en anekdotes passeren de revue tijdens onze unieke rondleidingen.

Wil je meer informatie over de Nationale Sportherdenking

Onze Rifka staat voor je klaar.
Laat je gegevens hier achter en zij neemt contact met je op.

Boven